Historiaa

WHD Gård

WHD Gård hankittiin Oy Woikoski Ab:n omistukseen 1930-luvulla, jolloin maatiloilla oli suuri sosiaalinen merkitys. Tilaa pidettiin oman aikakautensa mallitilana. Maatilalla kehitettiin kokeellisesti maanviljelyksen, karjanhoidon ja metsänhoidon menetelmiä.

Tilalla on kasvatettu maankuulua Ayrshire-karjaa, lampaita ja nutrioita. Tilalla on myös viljelty mm. viljaa ja sokerijuurikasta. Noin vuodesta 1910 lähtien hevoset ja hevosjalostus ovat olleet tilanomistajasuvun rakkaimpia harrastuksia. Tilan työhevosilla ajettiin myös raveissa.

Vuosien saatossa tila rakennuksineen pääsi huonoon kuntoon. Tilan kunnostaminen aloitettiin talli- ja navettarakennuksesta vuonna 2006. Pellot on vähitellen palautettu viljelykäyttöön.

Kirjokiven kartano

Vuorineuvos Rudolf Elving (1848-1927) rakennutti Kirjokiven kartanon 1890-luvulla.

Kartano mainitaan arkkitehti Eliel Saarisen tunnetuimpien töiden luettelossa. Elving perusti Kirjokiven kartanoon puistoalueen, johon hän istutti erilaisia jaloja lehtipuita, havupuita ja pensaita. Kasvillisuutta voi ihailla vielä nykyisinkin kävelykierroksella puistossa.

Kirjokiven kartanon maiden pinta-ala oli suurimmillaan noin 4600 hehtaaria. Vuonna 1913 Elving myi suurimman osan metsistään ja maaomaisuudestaan perustamalleen Kymi Oy:lle (nyk. UPM-Kymmene Oyj).

Myynti ja tiedustelut

  • +358 40 656 5981
  • whd@woikoski.fi

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Woikoski Feeling – maailma, jossa arki unohtuu

Woikoski Feeling on valikoima vertaansa vailla olevia elämyksiä ja palveluja lähellä suomalaista luontoa. Pääkohteemme ovat Kirjokiven kartano, Woikosken automuseo, Woikosken tehdasmuseo ja WHD Gård Kymenlaakson ja Savon rajamailla. Woikoski Feeling -elämysten pariin on pääkaupunkiseudulta matkaa alle 200 km, Mikkelistä 80 km ja Kouvolan keskustasta 40 km.