Takaisin blogiarkistoon

Hevosen kuntouttaminen vammasta

Hevosen omistaja joutuu ennemmin tai myöhemmin tilanteeseen, missä hevonen sairastuu tai loukkaantuu jollain tavalla.
Tällöin on tärkeää tehda arvio hevosen kuntoutumisesta ja punnita mitkä seikat ovat tärkeimmät hevosen paranemiseen.
Kuntoutusvastaavamme Heli avaa blogissa kuntoutuksessa huomioitavia seikkoja.

Jokainen hevosenomistaja kohtaa haasteita, pieniä tai isoja  
Hevosen omistaja joutuu ennemmin tai myöhemmin tilanteeseen, missä hevonen sairastuu tai loukkaantuu jollain tavalla. Joskus kuulee sellaisiakin tarinoita, että hevonen on pysynyt terveenä koko ikänsä, mutta poikkeus vahvistanee tässäkin tapauksessa säännön. Välillä vaivat ovat pieniä ja menevät nopeasti ohi. Toisinaan taas sattuu kohdalle vaikeampi tilanne, jonka kuntouttaminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja myös paljon resursseja. Usein omistajat tuskailevat jo eläinlääkärin laskujen kanssa, ja ajatus siitä, että hevosen kuntoutuksesta pitäisi maksaa ulkopuoliselle, voi tuntua kalliilta. Kuntoutuksen ulkoistaminen voi kuitenkin säästää omistajan aikaa ja rahaa pitkässä juoksussa.

Vamman arviointi tärkeä osa kuntoutusta 
Vamman sattuessa arvioidaan ensin akuutti hoidon tarve. Eläinlääkärin tutkimus on usein edessä, vakavissa tapauksissa mahdollisimman pian ja lievemmissäkin lähipäivinä. Eläinlääkäri antaa hoito-ohjeet diagnoosin perusteella ja vammasta riippuen hoito aloitetaan joko klinikalla tai hevosen kotitallilla. Hoitoon voi sisältyä lääkitsemistä, haavanhoitoa, lepoa tai rajoitettua liikuntaa, fysioterapiaa sekä monenlaisia muita tukihoitoja.


AitoVet Kouvola 

Kuntouttaminen vaatii resursseja ja rutiinia niin ajallisesti kuin rahallisestikin
Tässä kohtaa olennaiseksi seikaksi nouseekin omistajan resurssit toteuttaa kuntoutushoitoa itse. Hevosen hoitaminen vie luonnollisestikin aikaa ja rahaa, mutta myös välineitä ja laitteita, joita jokaiselta kotitallilta ei löydy. Ajallisesti haastavia hoidettavia ovat hevoset, jotka tarvitsevat lääkitystä, hoitoa tai liikuntaa monta kertaa päivässä. Harva omistaja pystyy käymään tallilla useita kertoja päivässä töiden ja muun arkielämän ohella. Joillain talleilla voi olla mahdollista ostaa lisäpalveluina hevosen lääkitsemistä ym, muutoin omistaja voi pyytää lähipiiristään apua. Haastavaa tässä kuviossa on avustajien osaaminen lääkinnän, hoitojen ja liikunnan suhteen, sekä paranemisen seuranta. Jos hevosta hoitaa vaihtuvat henkilöt vs. pääasiassa yksi henkilö koko ajan, on kokonaiskuvan muodostaminen aivan erilaista. Hevonen voi myös olla näistä hoitotoimenpiteistä eri mieltä vaihtuvien hoitajiensa kanssa. Tällöin tekijältä kysytään rutiinia, jotta kuntoutus etenee turvallisesti suunnitelman mukaan.

Kuntouttaminen laitehoidoilla, unohtamatta hevosen yleistä hyvinvointia
Kuntoutukseen käytettävillä laitehoidoilla on mahdollista nopeuttaa vammasta toipumista. Paranemiseen on oltava edellytykset muutenkin, mutta tukihoidoilla hevosen kuntoutusaikaa voidaan lyhentää merkittävästi ja lopputulema voi olla paljon parempi. Lisäksi kuntoutushoidossa on erittäin tärkeää seurata hevosen yleistä hyvinvointia, jotta hevonen ei esimerkiksi yhtä jalkaa säästäessään saa aikaan rasitusvammaa toisaalle. Kuntoutuksen ja kokonaiskuvan seuranta vaatii kokemusta ja myös realistisuutta. Joskus oman rakkaan hevosen voinnin todenmukainen arviointi on vaikeaa.

Hevosen tuominen kuntoutushoitoon on suuri luottamuksen osoitus omistajalta ja avoin kommunikaatio onkin perusperiaatteitamme kuntoutuspalveluissamme. Omistaja on aina tervetullut käymään hevosensa luona ja annamme säännöllisesti raportteja hevosen ohjelmasta ja voinnista.

Terveisin Heli Pulkka, kuntoutusvastaava