Takaisin blogiarkistoon

Panosta hevosen ennakoivaan hoitoon

Kisakausi alkaa olla ohi ja edessä on pitkä talvi jolloin, on aikaa treenata kohti tulevan kauden haasteita, tärkeää on myös huollattaa harrastekaveria.

"Terve, hyvinvoiva ja onnellinen hevonen pitäisi olla jokaisen hevosenomistajan tavoitelistan kärjessä. Bonuksena tällä terveellä, onnellisella ja hyvinvoivalla hevosella on paljon paremmat mahdollisuudet suorittaa siltä pyydetyt tehtävät myös urheilun saralla."

Kisakausi alkaa olla ohi ja edessä on pitkä talvi, jolloin on aikaa treenata kohti tulevan kauden haasteita, tärkeää on myös huollattaa harrastekaveria.

Olipa hevosesi harraste- tai kilpahevonen ja lajisi mikä vain, on hevosen ennakoiva hoito monestakin syystä järkevää. Ennakoinnin myötä voidaan välttyä hevosen kipeytymiseltä ja päästään tarttumaan ongelmiin heti niiden alkuvaiheessa. Näin vältytään usein isommilta loukkaantumisilta, sairaslomilta ja sitä kautta hoitokuluilta. Sairaslomahan voi tarkoittaa mitä vaan täydestä karsinalevosta rajoitettuun liikuntaan ja syinä voivat olla lukemattomat eri asiat, joten sairaslomat eivät ole erityisen harvinaisia. Hevosen ei ole aina helppoa sopeutua lepoon tai pelkkään kävelyliikuntaan. Tämä voi näkyä ylimääräisen energian kerääntymisenä, josta seuraa kasvanut loukkaantumisriski energian purkautuessa ei-halutulla tavalla tai stressinä, josta voi seurata esimerkiksi mahavaivoja tai stereotyyppistä käyttäytymistä kuten imppaamista tai kutomista, jolla hevonen yrittää purkaa stressiään. Jos emme mieti ainoastaan sairasloman kuluja tai muita sen mukanaan tuomia haasteita, selvää on, että hevosenomistajan vastuulla on tarkkailla hevosensa hyvinvointia.

Ennakointi on jokapäiväisiä rutiineja.

Ennakoiva hoito lähtee liikkeelle hevosen jokapäiväisestä tarkkailusta. Minkälainen on hevosen yleisilme, näkyykö siinä silmämääräisesti jotain normaalista poikkeavaa? Onko peruselintoiminnot, juominen, syöminen ja ulostaminen normaalia? Löytyykö ihosta, lihaksistosta, nivelistä, jänteistä tai kavioista jotain poikkeavaa? Silmät, suu ja limakalvot normaalit? Entä liikkuminen tai hevosen mieliala? On tärkeää tietää mikä juuri tälle hevoselle on tyypillistä, sekä ymmärtää, mitkä asiat ovat yleisellä tasolla aina huolestuttavia. Mitä paremmin omistaja oppii tuntemaan hevosensa, sitä helpompi on huomata pienetkin poikkeamat. Lisäksi on tärkeää olla kiinnostunut, etsiä jatkuvasti uutta tietoa ja myöskin luottaa omaan näkemykseen, jos hevonen tuntuu oireilevan. Ongelman paikallistaminen ei ole aina yksinkertaista, mutta jos hevonen oireilee, on sinnikkäästi etsittävä keinot sen auttamiseksi. Hyvä tiimi hevosen ympärillä on kultaakin kalliimpi, kukaan meistä ei voi olla joka alan asiantuntija. Tiimiin voi kuulua isokin määrä erilaisia henkilöitä; hevosen omistaja, tallinpitäjä, valmentaja, kengittäjä, eläinlääkäri, fysioterapeutti, hevosenhoitaja jne. Tiedon jakaminen ja avoin keskustelu tiimin välillä on aina hevosen etu!

Riittävällä ja monipuolisella liikunnalla, palautumista edistävillä toimenpiteillä ja yksilöllisellä kehonhuollolla edesautetaan hevosen terveenä pysymistä. Woikoski Feelingin Hevospalvelukeskuksella on monipuoliset mahdollisuudet toteuttaa sekä kuntoutus- että ennakoivaa hoitoa. Vesikävelyllä saadaan vaihtelua hevosen treeniohjelmaan ja sitä voidaan toteuttaa juuri hevosen kunnon ja terveydentilan mukaisesti. Vedenkorkeutta, kävelynopeutta ja mahdollista kallistusta vaihtelemalla saadaan aikaan sopiva intensiteetti harjoitukseen. Vesikävelyllä saadaan rasitusta lihaksille, edistetään suoruutta ja hevosen selän käyttöä rasittamatta niveliä ylettömästi.


Ravihevostamma Breezy Kemp palautumassa Cryo-huippukylmähoidossa.

Kovasta rasituksesta palautumista edistetään huolellisella alku- ja loppuverryttelyllä. Tämän lisäksi olemme saaneet hyviä kokemuksia koko kehon huippukylmähoidosta mm. palautumisen nopeuttamisessa. Hevosten huippukylmä- eli cryokabiinissa hevonen altistetaan lyhyen aikaa erittäin kylmälle ilmalle, jolloin saadaan aikaan termosokki. Termosokki aktivoi kehon oman puolustusjärjestelmän, lisää mm. testosteronin, adrenaliinin ja endorfiinin tuotantoa 5-7 päivän ajan hoidon jälkeen ja nopeuttaa maitohapon pilkkoutumista rasitusta edeltävälle tasolle jo 20:ssä minuutissa hoidon jälkeen. Huippukylmähoitoa voidaan käyttää myös paikallisesti esimerkiksi jalkojen tai lihaskireyksien hoitoon. Palveluvalikoimastamme löytyy paljon muitakin keinoja hevosesi ennakoivaan hoitoon. 


 

Morna ja Galatejs

Esteratsastaja ja taitava nuorten hevosten kouluttaja Madis Mornan ratsu Galatejs kävi kahden viikon hoitojaksolla WHD Hevospalvelukeskuksella, jolloin sitä harjoittettiin vesikävelymatolla. Tämän lisäksi hevonen palautui ja rentoutui Vitafloor- tärinämatolla ja sen lihaksia hoidettiin mm. laserilla, hieronnalla sekä venyttelemällä.

Madis kommentoi jaksoa:
"Idea Galatejsin vesijumppaan tuli siitä, että hevonen on aika jäykkä ja suora rungostaan ja sitä on vaikea saada käyttämään itseään oikein sileän työskentelyssä Odotukseni oli, että hevonen oppisi käyttämään itseään ja kroppaansa paremmin ja oivaltaisi saman asian myös ratsastuksessa. Kyseessä on muutenkin hieman haastava hevonen sileän työskentelyyn. Vesijumppa auttoi paljon ja täytti sen tarkoituksen."

Intoa syksyn treeneihin!
Kuntoutusvastaava Heli Pulkka